• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

Tu sú dôvody, prečo je maslo pre nás prospešné

Tu sú dôvody, prečo je maslo pre nás prospešné

Najväčšia výhoda masla je tá, že naše jedlá zjemní

Maslo je jednou z tých potravín, ktoré môžu premeniť nevýrazné jedlo do majstrovského diela. V posledných niekoľkých desaťročiach bolo obviňované za obezitu a ochorenia srdca. Ale v poslednej dobe nastal comeback a maslo je považované ako súčasť zdravej výživy.

1. Bohatý na vitamíny rozpustné v tukoch

Existuje mnoho vitamínov rozpustných v tukoch v masle. Zahŕňa vitamíny A, E a K2. Vitamín K2 je pomerne zriedkavé v modernej strave a mnoho ľudí to nevie. Vitamín K2 môže mať silný vplyv na zdravie. Je úzko spojený s metabolizmom vápnika a nízky príjem je spájaný s radom vážnych ochorení, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a osteoporózy.

2. Znižuje riziko srdcového infarktu

Tradičné pokyny výživy majú tendenciu zlyhať a mať opačný efekt. Ukážkovým príkladom je , že sme na odporúčanie nahradili maslo margarínom. Nahradili sme maslo, zdravé jedlo, za niečo obsahujúce vysoko spracované trans-tuky, ktoré sú vyložene toxické a môžu spôsobiť najrôznejšie ochorenia. Margarín výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, zatiaľ čo maslo nemá žiadny účinok.

3. Dobrým zdrojom mastných kyselín butyrátu

Mastná kyselina, butyrát 4-uhlík je vytvorená pomocou baktérií v hrubom čreve, ak sú vystavené na diétnej vláknine. To môže byť hlavný dôvod, prečo má vlákno zdravotný prínos pre ľudí. V skutočnosti, butyrát odvodzuje svoj názov z masla.



4. Bohatá na konjugovanú kyselinu linolovú

Maslo je skvelým zdrojom mastnej kyseliny zvanej konjugovanej kyseliny linolovej. Táto mastná kyselina má silný vplyv na metabolizmus a je skutočne komerčná ako doplnok na chudnutie.

5. Spojené s nižším rizikom obezity

Úrady často odporúčajú, aby sme zvolili nízkotučné mliečne výrobky. Týmto spôsobom môžeme získať vápnik, ktorý potrebujeme bez všetkých tých „zlých“ tukov a kalórií. Avšak aj napriek vyššiemu obsahu kalórií, jesť plnotučné výrobky, nie je spojené s obezitou.


V skutočnosti, najnovší prieskum, ktorý sa zaoberal účinkami konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku na obezitu, kardiovaskulárne choroby a iné metabolické poruchy zistil, že s vysokým obsahom tuku mliečnych výrobkov sa nezvýšilo riziko metabolických porúch a bola spojená s výrazne nižším rizikom obezity.


A tá azda najväčšia výhoda masla je tá, že naše jedlá zjemní a dodá im úžasnú chuť. Takisto je výborné na vianočke a iných rôznych pečivách.