Sviatočná bábovka s makovou plnkou
Cesto:
múka polohrubá 250 g
cukor kryštálový 180 g
maslo 125 g
vajcia 3 ks
smotana šľahačková 120 ml
prášok do pečiva 1 sáčok
soľ štipka
Maková plnka:
mletý mak 150 - 200 g
mlieko 250 - 300 ml
cukor vanilkový 2 sáčok
med 4 pol. lyžica
muškátový orech štipka
Maková plnka:
Do hrnca s mliekom nasypeme jemne zomletý mak, pridáme med, vanilkový cukor a štipku muškátového oriešku. Spolu prevaríme a odstavíme z ohňa.
Cesto:
Zmäknuté maslo, vajíčka, cukor a štipku soli spolu vymiešame do peny. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, zalejeme smotanou a premiešame (vznikne hustejšie cesto).
Bábovkovú formu vytrieme maslom a vysypeme múkou. Polovicu cesta rovnomerne rozotrieme na dno bábovkovej formy, na cesto navrstvíme makovú plnku a rozotrieme zvyšnú polovicu cesta tak, aby plnka bola zakrytá.
Formu vložíme do vopred vyhriatej trúby na 190 °C a pečieme približne 20 minút. Potom teplotu znížime na 175 °C a pomaly bábovku dopečieme (20 – 25 minút).
Vychladnutú pocukrujeme a nakrájame.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.