• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

7 šikovných tipov, ako nám môže pomôcť citrón

7 šikovných tipov, ako nám môže pomôcť citrón

Obsahuje veľké množstvo kyseliny citrónovej a vody, preto sa používá ako prírodné okysľovadlo do mnohých pokrmov, ale v domácnosti ho dokážeme využiť.

Okrem toho, že je citrón skvelé zdravé ovocie, dokáže toho oveľa viac.

Najmä v domácnosti ho dokážeme naozaj šikovne využiť.

Citrón je ľahko dostupný a nie je ani taký drahý, takže si nasledujúce tipy môže dovoliť každý. Pozrite sa, ktoré sú to.

Dezinfekcia kuchynských povrchov

Citrónová kôra má silné antimikrobiálne vlastnosti. To je dôvod, prečo je veľmi užitočná pri dezinfekcii kuchynských povrchov. Namiesto použitia silných chemikálií ju môžete použiť na dezinfekciu dosiek na krájanie. Všetko, čo treba urobiť je poliať dosku vriacou vodou a potom ju vytrieť nastrúhanou citrónovou kôrou v kombinácii s citrónovou šťavou.



Čistič mikrovlnnej rúry

Dajte nastrúhanú citrónovú kôru a vodu do nejakého keramického hrnca a vložte do mikrovlnnej rúry. Nastavte si mikrovlnnú rúru na najvyššiu teplotu na 3 minúty. Táto zmes sa začne variť a para vtedy odstráni škvrny a pachy vo vašej mikrovlnnej rúre. Jednoduchými pár ťahmi utierkou ju potom dokonale vyčistíte.

Odstraňuje vodný kameň

Použite zmes citrónovej kôry na vyčistenie povrchu drezu. Budete potrebovať hrniec, do ktorého pridáte citrónovú kôru, 2 lyžice jedlej sódy a 1 lyžicu jablčného octu. Nalejte túto zmes a 3 dl vody a nechajte variť. Akonáhle sa varí, mali by ste scediť zmes a naniesť tekutinu na povrch pokrytý vodným kameňom. Nechajte účinkovať 10 minút a potom umyte studenou vodou.



Chráni proti hmyzu

Odrežte niekoľko kusov citrónovej kôry. Esenciálny olej, ktorý uniká z kôry pri rezaní, potlačí nepríjemný hmyz z vášho domova. Všetko, čo musíte urobiť, je položiť citrónovú kôru na miesta, kde sa najčastejšie objavuje hmyz.

Vyleští chróm a oživí meď

Namiesto používania drahých a agresívnych čistiacich prostriedkov, použite na údržbu chrómových zariadení (vodovodných batérií) vo vašej domácnosti citrón. Zaručene odstráni zachnuté kvapky vody, či iné nečistoty a zanechá lesklý, žiarivý povrch. Pokiaľ by ste chceli čistiť meď, použite hrubú morskú soľ v kombinácii s citrónom, ktorý nanesiete na medený povrch a nechajte pôsobiť 20 minút. Po uplynutí tohto času povrch opláchnite.



Uchová avokádo čerstvé

Určite sa vám nejeden raz stalo, že ste nespotrebovali celé avokádo. Keď si chcete druhú polovicu uskladniť na ďalšie použitie, účinne vám pomôže, ak na nevyužitú časť avokáda položíte plátok citróna, zabalíte do igelitového vrecúška a odložíte do chladničky. Avokádo zostane rovnako čerstvé, ako v momente, keď ste ho rozkrojili.



Poradí si s pachom v chladničke

Neviete si poradiť s odstránením pachu v chladničke? V tom prípade použite citrónovú šťavu. Jednoducho ju nechajte vsiaknuť do hubky a tú vložte do chladničky.