Smotanové osúchy s kôprom
múka polohrubá 300 g
múka hladká 200 g
mlieko 1,5 dcl
cukor kryštálový 2 káv. lyžička
vajcia 1 ks
olej 1 dcl
smotana kyslá 250 g
droždie 20 g
nasekaný kôpor 1 pol. lyžica
soľ
paprika sladká mletá
cesnak 2 strúčik
Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Zmiešame múku, štipku soli, kvások, vajíčko, olej a vypracujeme vláčne cesto. Na teplom mieste ho necháme asi hodinu nakysnúť. Po nakysnutí cesto položíme na naolejovaný plech a prstami ho roztiahneme po celej ploche až ku okrajom. Necháme na plechu ešte chvíľu kysnúť. Medzitým si zmiešame kyslú smotanu, s umytým a najemno nasekaným kôprom, štipkou soli, trochou mletej červenej papriky a prelisovaným cesnakom. Dobre premiešame a natrieme na cesto.
Plech vložíme do vopred (na 180 °C) vyhratej trúby a pečieme asi 35 minút.
Do smotany môžme primiešať na kocky nakrájané údené mäso, alebo mäkký salám.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.