• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ako upiecť kura, ako dlho sa varí kukurica a ako sa robí ryža?

Ako upiecť kura, ako dlho sa varí kukurica a ako sa robí ryža?

Všetko, čo ste chceli vedieť pred varením

Ste v kuchyni nováčik a chcete sa stať dokonalým kuchárom? Alebo vám to tam celkom ide, len sa potrebujete zdokonaliť?

Prinášame vám užitočné tipy, s ktorými sa naučíte, ako upiecť chrumkavé kura, ako dlho variť kukuricu, ale aj to, ako sa varí jasmínová ryža.

Navariť dobré jedlo, to je nielen umenie, ale aj tréning. A keďže nikto učený z neba nespadol, je dobré vedieť zopár základných rád o varení predtým, ako sa pustíte do prípravy napríklad nedeľného obeda.

Varenie totiž nemusí byť žiadna veda a ak patríte ku kreatívnym ľuďom, bude vás to baviť. Rady a tipy, ktoré vám prinášame, pri varení určite využijete a pokojne ich môžete ozvláštniť vlastnými nápadmi. Veď pri varení sa fantázii medze nekladú a často práve pri improvizácii vznikajú tie najchutnejšie jedlá.

Ako upiecť kura

Kura patrí k takej nedeľnej klasike. Veď čo je lepšie, ako do chrumkava upečené kuriatko s výbornou ryžou? Problémom však môže byť práve tá chrumkavosť. Ak neviete, ako dlho piecť kuracie stehná alebo celé kurča, poradíme vám. Dôležitú úlohu bude zohrávať čas a teplota.


Keď budete kurča piecť dlhý čas pri nízkej teplote, vysuší sa vám. Ak túžite po upiecť kura tak, aby bolo chrumkavé, dodržujte nasledovné zásady:



- Pečte ho približne trištvrte hodinu pri teplote okolo 180 stupňov.


- Potom pre dosiahnutie chrumkavosti posledných dvadsať minút pečte pri 200 stupňoch, aby sa koža pekne opiekla.


- Kura netreba ani podlievať, pustí šťavu. Takto si upečiete chrumkavé kuriatko v elektrickej rúre, aj v tej plynovej.


- Pamätajte ešte na jedno pravidlo: dôležité je neotvárať rúru počas pečenia! Ak tak budete robiť, dosiahnete jedine to, že sa kurča bude dusiť, nie piecť.

Ako dlho sa varí kukurica

Varená kukurica patrí k obľúbeným letným pochúťkam a nemôže chýbať ani na grilovačkách. Možno si aj vy lámete hlavu nad tým, ako dlho sa varí varená kukurica? Odpoveď je jednoduchá, stačí sa držať nasledujúceho postupu:



- kukuricu dajte do veľkého hrnca s vodou a osoľte


- hrniec prikryte a nechajte zovrieť


- takto varte kukuricu 20-30 minút a následne vyberte z hrnca


- ak chcete, môžete pridať maslo a soľ, ktoré kukurici dodajú ešte lepšiu chuť

Ako sa robí ryža

Ryža je už akousi tradičnou prílohou. Nie vždy sa nám však podarí tak, ako by sme si želali. Každá gazdinka má už svoj osvedčený spôsob, akým ju pripravuje, niektoré ju dokonca pripravujú v trúbe. Či už je to klasická ryža, ryža basmati alebo jasmínová, odporúčame vám ju pred varením prebrať a premyť.


Pri varení obyčajnej, guľatozrnnej alebo dlhozrnnej ryže, by ste mali postupovať takto:



- premytú a prebratú ryžu opražíme v hrnci na troche oleja


- môžete pridať aj cibuľku, ak máte chuť


- potom zalejeme vodou, pomer by mal byť jeden diel ryže a dva diely vody


- ryžu osolíme a prikryjeme, dusíme približne 20 minút


Ak neviete, ako sa varí jasmínová ryža, naučíme vás to. 225 gramov jasmínovej ryže zalejeme 4,5 dcl vody. Následne premiešame, prikryjeme a na slabom ohni varíme 10 minút. Potom vypneme a necháme ešte ďalších 5 minút dôjsť.


Ryža basmati si vyžaduje trochu iný spôsob prípravy:



- Odporúča sa priviesť k varu tri hrnčeky osolenej vody, do ktorej potom dáme dva hrnčeky ryže


- Varíme 5 minút pod pokrievkou a potom sporák vypneme


- Ryžu stále necháme v zatvorenom hrnci na sporákom pod pokrievkou ďalších 15 minút.


- Potom hrniec otvoríme a skontrolujeme, či je ryža mäkká.


Ak sa vám ešte zdá byť tvrdá, nechajte ju pod pokrievkou odpočívať ešte pár minút. Ak chcete dodať ryži exotickú chuť, pridajte do nej počas varenia kurkumu, klinčeky alebo šafran.


Slovenská ryža je pre nás tiež klasikou a aj s jej prípravou vám poradíme. Do hrnca dajte olej a opražte na ňom slovenskú ryžu dohneda. Potom osoľte a zalejte vodou tak, aby bola nad ryžou jeden centimeter. Prikryte a nechajte dusiť 10 minút. Hotovo, to je všetko!


Ak chcete nechať vyniknúť chuť mäsa a omáčky, nemusíte použiť cibuľu ani koreniny. Ryžu opražte na rozpálenom oleji, zalejte vodou a osoľte. Teflónová vrstva panvice zaručí, že sa ryža nepripáli, zostane mäkká a nadýchaná.