Karamelový koláč s orechmi
Cesto:
múka hladká 175 g
cukor kryštálový 50 g
maslo 85 g
žĺtok vaječný 1 ks
voda 2 pol. lyžica
soľ štipka
Karamelová náplň:
cukor kryštálový 200 g
maslo 100 g
smotana šľahačková 200 ml
orechy vlašské 200 g
voda 3 pol. lyžica
Múku, štipku soli, cukor a na kocky nakrájané maslo zmiešame (najlepšie pomocou kuchynského robota) až kým zmes nezačne pripomínať drobenku, potom pridáme žĺtok, vodu a vypracujeme hladké a pevné cesto. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na rozmer o čosi väčší ako okrúhla forma s rozmerom 24 cm (tak aby nám po vyložení formy siahalo cesto kúsok nad okraje). Cesto prenesieme na maslom vymazanú a jemne múkou vysypanú formu. Cesto zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľami. Dáme na 10 minút do chladničky odpočinúť.
Cesto dáme piecť do predhriatej trúby (190 °C) na 10 minút, potom odstránime papier na pečenie s fazuľami a pečieme ďalších 5 minút.
Zatiaľ si pripravíme si karamelovú náplň: V hrnci, alebo na panvici za stáleho miešania zahrejeme cukor a vodu, miešame až kým sa cukor celkom nerozpustí, karamel nezačne bublať a nezíska hnedastú farbu. Stiahneme z ohňa, vmiešame na kocky nakrájané maslo a po roztopení smotanu. Dáme nazad na oheň, privedieme k varu a miešame kým sa hmota spojí a začne hustnúť, potom pridáme orechy (nasekané na väčšie kusy) a premiešame.
Karamelovú náplň rovnomerne rozotrieme na predpečené cesto a dáme do trúby na ďalších cca 8 - 10 minút piecť. Po vytiahnutí z trúby necháme aspoň 15 minút chladnúť. Koláč podávame čiastočne teplý, alebo celkom studený. Môžeme ozdobiť šľahačkou.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.