• Dnes je: Utorok 22. októbra 2024 meniny má Sergej

Domáci trdelník

Počet porcií :

2

Doba prípravy :

90 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 260 g
cukor práškový 2 pol. lyžica
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
cukor škoricový 2 balenie
maslo 45 g
mlieko 120 ml
vajcia 2 ks
droždie 1/2 kocka
orechy vlašské 60 g
soľ štipka
Postup prípravy :
Z mlieka, droždia a kryštálového cukru pripravíme kvások. Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom a soľou, pridáme 40 g roztopeného masla, jedno vajíčko, kvások a vymiesime tuhšie cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Kým nám cesto kysne, nachystáme si drevený valček, ktorý celý obalíme hrubším alobalom a jemne potrieme zvyškom roztopeného masla. Nakysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Cesto rozšúľame na dlhý pás cesta, ktorý omotávame na valček tesne vedľa seba tak, aby sa kraje jemne prekrývali. Konce cesta zastrčíme pod posledný závit. Rovnako postupujeme aj pri druhej polovici cesta (z uvedeného množstva výjdu dva stredne veľké trdelníky). Omotané cesto necháme ešte chvíľu podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a obalíme v zmesi najemno posekaných orechov zmiešaných s kryštálovým cukrom. Valček dáme nad menší plech tak, aby nám kraje valčeka (rúčky) držali valec s cestom nad úrovňou plechu (aby spodná časť cesta bola vo vzduchu). Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180°C približne 25 minút (po štvrť hodinke môžeme valček v trúbe pootočiť). Horúci upečený trdelník ešte raz obalíme v orechovo – škoricovej zmesi, stiahneme z valčeka a podľa závitov pokrájame na krúžky. Podľa chuti môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.