Vianočné karamelové orechy
Cesto:
múka hladká 300 g
cukor práškový 250 g
mleté vlašské orechy 200 g
Hera 250 g
žĺtok vaječný 2 ks
kakao 1,5 pol. lyžica
prášok do pečiva 2/3 sáčok
škorica mletá 1 káv. lyžička
klinčeky drvené 1/2 káv. lyžička
Karamelová plnka:
salko 1 konzerva
maslo 70 g
kakao 2 káv. lyžička
rum 2 pol. lyžica
Zmiešame múku s práškom do pečiva, cukor, kakao, mleté orechy, škoricu a klinček, pridáme Heru, vaječné žĺtka a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme aspoň hodinu odpočinúť v chladničke. Kúsky cesta vtláčame do pripravených formičiek, ktoré poukladáme na plech a dáme do vopred vyhriatej trúby upiecť (180 °C, približne 14 minút). Mierne vychladnuté vyklopíme a naplníme (zlepíme) orechy karamelovou plnkou.
Karamelová plnka:
Salko si deň vopred uvaríme (varíme uzatvorené v konzerve 2 hodiny) a necháme vychladnúť. Vychladnuté salko vyšľaháme so zmäknutým maslom, kakaom a rumom (rum môžeme nahradiť rumovou esenciou, alebo celkom vynechať).
Aby sa upečené orechové cesto ľahko vyklápalo z formičiek, tak ho stranou, ktorou ho do formičiek pred pečením vtláčame, pomúčime.
Z uvedeného množstva surovín pripravíme približne 80 ks. orechov.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.