Talianska polievka Minestrone
cukina 1 ks
mrkva 3 ks
petržlen 2 ks
zeler 1/4
kalerab 1/4
cibuľa 1 ks
pór 1/2
cesnak 2 strúčik
paradajky drvené 400 g
zeleninový bujón 2 kocka
olej olivový 2 pol. lyžica
biela fazuľa 1/2 hrnček
široké cestoviny
bazalka
čierne korenie mleté
soľ
strúhaný parmezán na posypanie
Fazuľu si vopred namočíme a do polomäkka zvlášť v hrnci predvaríme.
Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Pór nakrájame na kolieska, cibuľu a cesnak na drobno. Na olivovom oleji opražíme cibuľu, pór a cesnak. Pridáme ostatnú zeleninu, premiešame a ešte krátko opražíme. Zalejeme drvenými paradajkami v paradajkovom pretlaku (alebo použijeme čerstvé sparené, olúpané, na kocky nakrájané paradajky a pridáme malý rajčinový pretlak), predvarenú fazuľu, premiešame a zalejeme vodou (1 – 1,5 litra). Keď začne polievka vrieť, pridáme bujón, soľ a korenie a varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká. Ku koncu varenia ochutíme polievku bazalkou.
Do polievky pridávame uvarenú cestovinu (cestovinu môžeme uvariť zvlášť a pridať do polievky až pri podávaní, alebo cestovinu uvaríme ku koncu varenia priamo v hrnci s polievkou). Na tanieri polievku ešte posypeme strúhaným parmezánom.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.