Zemiaky zapekané s kapustou a údeným
stredne veľké zemiaky 8 ks
kyslá kapusta 500 g
údené mäso 350 g
cibuľa 1 ks
smotana kyslá 250 g
údený syr 50 g
vajcia 2 ks
bobkový list 1 ks
drvená rasca 1 káv. lyžička
soľ
mleté čierne korenie
sladká červená paprika
olej
Zemiaky vopred uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a nakrájame na plátky. Na troške oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kyslú kapustu, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, drvenú rascu a krátko podusíme. Uvarené údené mäso pokrájame na kocky.
Menší pekáč slabo naolejujeme, po celej ploche pekáča poukladáme polovicu nakrájaných zemiakov, na zemiaky navrstvíme podusenú kapustu, posypeme údeným mäsom a poukladáme druhú polovicu zemiakov. Vrch zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali vajíčka, soľ, korenie, papriku a nastrúhaný syr. Dáme do trúby vopred vyhriatej na 200 ° zapečieme (25 – 30 minút).
K údenému mäsu môžeme pridať na kúsky nakrájanú pikantnú klobásu.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.