• Dnes je: Utorok 24. novembra 2020 meniny má Emília

Slaná štrúdľa

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
cesto lístkové 200 g
pretlak rajčinový 115 g
šunka 100 g
syr údený 100 g
mrazený špenát 160 g
sterilizovaná kukurica 140 g
cesnak 2 strúčik
cibuľa 1/2
klobása 1 ks
vajce 1 ks
cukor kryštálový 2 káv. lyžička
bazalka štipka
korenie čierne
soľ
olej
Postup prípravy :
Na vyvaľkané lístkové cesto natrieme rajčinový základ (zmiešame rajčinový pretlak s cukrom a jedným strúčikom prelisovaného cesnaku, pridáme štipku soli a bazalky), po celej ploche poukladáme šunku, na kolieska nakrájanú klobásu a rozotrieme špenátovú masu (na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme špenát, ktorý za stáleho miešania roztopíme, ochutíme soľou, korením a prelisovaným strúčikom cesnaku, krátko povaríme). Špenátovú plnku posypeme kukuricou a poukladáme na plátky nakrájaný syr. Naplnené cesto zvinieme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na plechu vystlatom papierom na pečenie vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C približne 25 – 30 minút. Upečenú štrúdľu nakrájame na hrubšie pásy. Slanú štrúdľu môžeme jesť za tepla i za studena.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Štrúdľu môžeme plniť podľa chuti a fantázie, alebo podľa toho čo práve doma máme. Môžeme použiť napríklad vopred opražené kúsky kuracieho mäsa, mleté mäso (napr. pripravené na spôsob boloňskej omáčky), domáce lečo, šampiňóny, olivy, feta syr, brokolicu a podobne.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.