• Dnes je: Štvrtok 21. novembra 2024 meniny má Elvíra

Orechový zákusok s čokoládovou polevou

Doba prípravy :

90 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Svetlé cesto:
múka polohrubá 200 g
cukor práškový 200 g
maslo 200 g
žĺtok vaječný 8 ks
prášok do pečiva 1 sáčok
Orechové cesto:
múka polohrubá 50 g
cukor práškový 300 g
orechy vlašské 300 g
bielok vaječný 8 ks
soľ štipka
prášok do pečiva 1 sáčok
Ostatné suroviny:
šťava citrónová
rum 4 pol. lyžica
džem 4 - 5 pol. lyžica
čokoládová poleva
Postup prípravy :
Postupne si pripravíme svetlé (spodné) a orechové (horné) cesto. Svetlé cesto: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a spolu vymiešame. Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré rozotrieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný stredne veľký plech. Na toto svetlé cesto rozotrieme orechové cesto. Orechové cesto: Bielky so štipkou soli vyšľaháme a postupne do nich zašľaháme aj práškový cukor. Do bielkovej peny jemne vmiešavame pomleté orechy zmiešané s múkou a práškom do pečiva. Plech dáme do vopred vyhriatej trúby (18O °C), pečieme 20 - 25 minút, potom znížime teplotu (160 °C) a pomaly dopečieme (približne 40 – 45 min.). Upečené cesto pokvapkáme rumom zmiešaným s citrónovou šťavou (z polovice menšieho citróna). Rum môžeme nahradiť rumovou esenciou. Taktiež je možné miesto citrónovo-rumovej šťavy pokvapkať cesto napr. kávou. Cesto potrieme následne džemom, na ktorý rovnomerne rozotrieme obľúbenú čokoládovú polevu. Po stuhnutí polevy nakrájame zákusok na užšie rezy.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.