Orechový zákusok s čokoládovou polevou
Svetlé cesto:
múka polohrubá 200 g
cukor práškový 200 g
maslo 200 g
žĺtok vaječný 8 ks
prášok do pečiva 1 sáčok
Orechové cesto:
múka polohrubá 50 g
cukor práškový 300 g
orechy vlašské 300 g
bielok vaječný 8 ks
soľ štipka
prášok do pečiva 1 sáčok
Ostatné suroviny:
šťava citrónová
rum 4 pol. lyžica
džem 4 - 5 pol. lyžica
čokoládová poleva
Postupne si pripravíme svetlé (spodné) a orechové (horné) cesto.
Svetlé cesto:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a spolu vymiešame. Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré rozotrieme na maslom vymazaný a múkou vysypaný stredne veľký plech. Na toto svetlé cesto rozotrieme orechové cesto.
Orechové cesto:
Bielky so štipkou soli vyšľaháme a postupne do nich zašľaháme aj práškový cukor. Do bielkovej peny jemne vmiešavame pomleté orechy zmiešané s múkou a práškom do pečiva.
Plech dáme do vopred vyhriatej trúby (18O °C), pečieme 20 - 25 minút, potom znížime teplotu (160 °C) a pomaly dopečieme (približne 40 – 45 min.).
Upečené cesto pokvapkáme rumom zmiešaným s citrónovou šťavou (z polovice menšieho citróna). Rum môžeme nahradiť rumovou esenciou. Taktiež je možné miesto citrónovo-rumovej šťavy pokvapkať cesto napr. kávou.
Cesto potrieme následne džemom, na ktorý rovnomerne rozotrieme obľúbenú čokoládovú polevu.
Po stuhnutí polevy nakrájame zákusok na užšie rezy.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.