Škoricové lievance - dolky
múka hladká 400 g
cukor práškový 50 g
mlieko 500 ml
vajce 2 ks
droždie 1/3 kocka
škorica 1/2 káv. lyžička
soľ štipka
olej
V teplom (nie horúcom) mlieku rozmiešame cukor, droždie a necháme chvíľu postáť. Pridáme vajcia (mali by mať izbovú teplotu, preto ich z chladničky vytiahneme s predstihom), štipku soli a postupne primiešavame múku. Nakoniec pridáme mletú škoricu. Polotuhé cesto necháme na teplom mieste pol hodiny nakysnúť, potom znova premiešame.
Rozohriatu panvicu potrieme jemne olejom, nalejeme cesto a lievance z oboch strán opečieme (po každom otočení, či pečení nového lievanca panvicu znova pretrieme olejom).
Podľa chuti lievance potrieme džemom, nutellou, môžeme pridať čerstvé alebo mrazené ovocie, poliať javorovým sirupom, čokoládovou polevou či ovocným jogurtom, ozdobiť šľahačkou, alebo len posypať práškovým cukrom.
Uvedené množstvo cesta postačí na prípravu približne 25 stredne veľkých lievancov.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.