• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Škoricové slimáky

Počet porcií :

20

Doba prípravy :

80 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka hladká 3,5 hrnček
rozpustené maslo 1/4 hrnček
tekutý med 1/4 hrnček
teplá voda 1/3 hrnček
vajcia 2 ks
sušené droždie 1 káv. lyžička
soľ štipka
Škoricová plnka:
rozpustené maslo 4 pol. lyžica
cukor kryštálový 1/4 hrnček
mleté orechy 1/2 hrnček
mletá škorica 1 pol. lyžica
hrozienka 2 pol. lyžica
Karamelová vrstva:
rozpustené maslo 6 pol. lyžica
hnedý cukor 1/2 hrnček
mleté orechy 1/3 hrnček
Postup prípravy :
V miske zmiešame vajíčka s teplou vodou, tekutým medom, rozpusteným maslom, štipkou soli a sušeným droždím. Dobre všetko premiešame a postupne primiešavame múku. Vypracujeme jemné, ľahké cesto. Cesto vyvaľkáme na väčší ovál (ako by sme robili štrúdľu). Vyvaľkané cesto potrieme roztopeným maslom ( asi 4 lyžice), navrstvíme plnku (zmiešame cukor, mleté orechy a škoricu) a posypeme hrozienkami. Cesto zavinieme ako roládu, nakrájame na pláty a konce zavinieme k sebe ako slimáky. Pekáč natrieme rozpusteným maslom (asi 6 lyžíc) a nahrubo posypeme hnedým cukrom zmiešaným s mletými orechmi. Na túto vrstvu naukladáme pripravené slimáky a necháme chvíľu podkysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180°C približne 35 minút. Ešte horúce ich vyťahujeme z plechu a kladieme do misy či iného plechu (keď spodná karamelová vrstva vychladne a stvrdne slimáky idú ťažšie z pôvodného plechu von).

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
S roládou sa nám lepšie pracuje keď cesto vaľkáme na papieri na pečenie a pomocou papiera cesto aj zavinieme. Uvedené množstvo surovín na cesto nám postačí na jednu roládu, t.j jeden plech slimákov (asi 20 – 24 kusov).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.