• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Priaznivé účinky olivového oleja

Priaznivé účinky olivového oleja

Najlepší z olejov je extra panenský olivový olej, ktorý je vyrobený prostredníctvom prírodných metód.

Olivový olej je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny a je hlavnou zložkou stredomorskej stravy. Populácia, ktorá žije v tomto prostredí má dlhšiu priemernú dĺžku života a nižšie riziko ochorenia srdca alebo vysokého krvného tlaku.

Najlepší z olejov je extra panenský olivový olej, ktorý je vyrobený prostredníctvom prírodných metód.

Má výraznú chuť, vysoký obsah antioxidantov, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho organizmu.

Tieto látky, ktoré obsahuje sú aktívne a niektoré z nich môžu pomôcť v boji proti závažnej chorobe ako je napríklad rakovina. Antioxidantny sú protizápalové a účinné pre ľudí, ktorý majú vysoký cholesterol.

Srdce

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Je teda dokázané, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú olivový olej a využívajú ho pri príprave jedál, majú menšiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové infarkty a mŕtvice ako tí, ktorí ho v domácnosti nevyužívajú.

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je celosvetovo najčastejšie ochorenie a najčastejšou príčinou demencie. Štúdie však zistili, že práve olivový olej pomáha pri boji s tuto chorobou, pretože má priaznivý vplyv na funkcie mozgu a znižuje riziko poškodenia kognitívnych funkcií.

Podporuje trávenie

Pôsobí ako prírodný lubrikant v hrubom čreve, pomáha pri trávení. Je účinným bojovníkom pri gastritíde, ukľudňuje tráviaci systém. Ak máte takéto problémy, odporúča sa malá lyžička oleja denne ráno na lačný žalúdok.


Olivový olej je pomerne odolný voči vysokej teplote, takže ho nezabudnite používať pri príprave Vašich obľúbených jedál. Okrem toho má veľmi dobrý vplyv na chudnutie, takže ak ste sa rozhodli zhodiť pár kíl, tento olej Vám určite neuškodí.


Ktorý je najkvalitnejší?

Extra panenský olivový olej je najkvalitnejší olej a mal by obsahovať najnižšie hodnoty kyslosti. Má skvelú chuť aj vôňu, takže ho môžete použiť aj pri príprave šalátov a iných dobrôt. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste, ale nie v chladničke.

Pár rád na záver

- pri príprave jedál pridajte najskôr olej a až potom soľ. Olej zeleninu jemne obalí a tak nepustí vodu.


- Olivový olej pri restovaní nezohrievajte, ingrediencie vkladajte do studeného oleja, aby ste zabránili jeho prepáleniu


- ak chcete aby bol pre vás olivový olej skutočne liekom, je dôležité nielen aký olej kúpite, ale aj ako ho skladujete. Olej by nemal byť vystavený priamemu slnku, skladovaný v plastových fľašiach a v teple. Najlepšie si uchová dôležité látky, ak je skladový v suchu, chlade a v hnedej alebo zelenej sklenenej fľaši.