• Dnes je: Štvrtok 14. novembra 2019 meniny má Irma

Med je zdravý a veľmi dobrý, prezradíme Vám pár tipov, ktoré si určite zamilujete

Med je zdravý a veľmi dobrý, prezradíme Vám pár tipov, ktoré si určite zamilujete

Využite pri varení zdravý med

Med je zdravý a veľmi dobrý. V tomto článku si prezradíme pár tipov, ktoré si určite zamilujete.

Pečiete nejaký druh pečiva alebo sladkostí? Skúste do cesta pridať trochu medu.

Med pečivu dodá perfektnú vôňu a mierne ho ochutí.

Med a mäso

Med je skvelým doplnkom mäsa. Pri pečení mierne zmení chuť a so šťavou z mäsa ešte pridá na chuti. Vždy je dobré mäso do medu na jeden deň (stačí cez noc) naložiť. Mäso následne med do seba vtiahne a je potom chutnejšie a krehkejšie. Vhodné mäso pre nakladanie do medu je najmä kuracie a bravčové. Do medovej marinády môžeme pridať korenie. Vhodné je také, ktoré sa hodí so sladkou chuťou. To je napríklad klinček, škorica, koriander. Soľ do marinády nepridávajte a mäso nasoľte až pred samotným pečením.

Med do džemu

Zaujímavý nápad je tiež pridávať med do džemu a marmelád. Konzistencia a konzervačné vlastnosti sú pre to ideálne. Záleží potom na výslednej chuti. Vyskúšajte pridať med do džemu v malej dávke a uvidíte, či Vám takáto chuť vyhovuje. Med sa vďaka svojej chuti hodí najmä do banánového, poprípade mrkvového džemu.

Med a ovocie

Výbornou kombináciou je med a ovocie. Med sa hodí takmer k akémukoľvek druhu ovocia. Jablka, hrušky, banány, slivky na čo si len spomeniete. Ovocie nakrájajte na kocky a zalejte medom. Chuť potom môžete dodatočne ovplyvniť citrónom a cukrom podľa potreby. Jednoduché, zdravé a veľmi dobré. Med má tiež skvelé konzervačné vlastnosti. Čerstvo nakrájané ovocie môžete vložiť do pohára a zaliať medom. Vždy chvíľu počkajte, až sa med v pohári usadí a znovu pohár dolejte. Je dôležité, aby v pohári nikde neostala vzduchová bublina.



Medové pečivo

Pečiete nejaký druh pečiva alebo sladkostí? Skúste do cesta pridať trochu medu. Med pečivu dodá perfektnú vôňu a mierne ho ochutí. Nemusíte sa ale báť, že sa chuť zmení k nepoznaniu. Pokiaľ to s medom nepreženiete, pôjde iba o miernu zmenu chute. Postupom času sa naučíte odmerať správnu dávku medu tak, aby chuť pečiva/sladkostí bola dokonalá.