Linecké kolieska s orechovým snehom
múka polohrubá 500 g
cukor práškový 140 g
maslo 250 g
vajce 1 ks
prášok do pečiva 1 sáčok
džem na plnenie
Orechový sneh:
bielok vaječný 3 - 4 ks
cukor práškový 140 g
orechy vlašské mleté 120 g
kôra citrónová 1/2 káv. lyžička
soľ štipka
Preosiatu múku a práškový cukor zmiešame s práškom do pečiva, pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na chvíľu do chladu.
Na jemne pomúčenej doske cesto vyvaľkáme (približne na hrúbku 0,5 cm) a vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie (nie tesne vedľa seba, aby sa nám pri pečení nespojili). Do stredu každého kolieska dáme trochu džemu. Cukrársky sáčok naplníme orechovým snehom, ktorý nanesieme na vykrojené kolieska okolo džemu.
Orechový sneh: vaječné bielka so štipkou soli vyšľaháme, pridáme práškový cukor, mleté orechy a citrónovú kôru.
Linecké kolieska s džemom a orechovým snehom pečieme vo vopred vyhriatej trúbe (165 – 170°C) približne 15 až 17 min.
Uvedené množstvo surovín postačí približne na 55 stredne veľkých koliesok (priemer 5 cm).
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.