• Dnes je: Utorok 01. apríla 2025 meniny má Hugo

Plnený kapustový list

Počet porcií :

4 - 6

Doba prípravy :

70 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
kapusta hlávková 1 ks
kapusta kyslá 600 g
mleté brvčové pliecko 1 kg
ryža 250 g
vajce 1 ks
cibuľa 2 ks
cesnak 2 strúčik
pretlak paradajkový 300 g
cukor kryštálový 1 - 2 pol. lyžica
mleté čierne korenie
soľ
Postup prípravy :
Hlávkovú kapustu uvaríme v osolenej vode tak, aby listy zmäkli. Jednotlivé listy oddelíme a zrežeme z nich hlúbiky. Ryžu si vopred uvaríme do polomäkka. Z mletého mäsa, ryže, vajíčok, najemno nakrájanej (alebo zomletej) cibule, prelisovaného cesnaku si pripravíme zmes, ktorú dochutíme soľou a korením. Lyžicou kladieme zmes na kapustové listy, ktoré zavinieme (prípadne previažeme cvernou) tak, aby zmes nevypadávala. Do väčšieho hrnca dáme vrstvu kyslej kapusty (použijeme asi 300g), na kapustu poukladáme naplnené kapustové listy a na listy navrstvíme zvyšok kyslej kapusty. Paradajkový pretlak zriedime vodou (alebo mäsovým vývarom), ochutíme soľou, čiernym korením a cukrom. Pretlakom zalejeme kapustu tak, aby bola horná vrstva prikrytá. Pomaly varíme pod pokrievkou 40 - 45 minút.

Doporučené prílohy :

chlieb alebo zemiaky

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Miesto kyslej kapusty môžeme použiť zvyšok najemno nasekanej hlávkovej kapusty.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.