Vanilkové rožteky - nelámavé
múka hladká 500 g
cukor práškový 120 g
cukor vanilkový 1 sáčok
maslo 250 g
Hera 120 g
žĺtok vaječný 2 ks
mleté vlašské orechy 200 g
práškový cukor na obaľovanie
vanilkový cukor na obaľovanie 2 sáčok
Múku, práškový a vanilkový cukor zmiešame so zmäknutým maslom a Herou, pridáme žĺtka, 200 g mletých orechov (približne jeden a pol hrnčeka) a vypracujeme cesto. Na mierne pomúčenej doske si cesto rozdelíme na viac častí, z ktorých odoberáme kúsky cesta, ktoré formujeme do tvaru malých rožkov. Rožteky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 170 °C približne 18 minút (rožteky začnú jemne hnednúť). Ešte teplé vanilkové rožky obaľujeme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým cukrom.
S cestom sa lepšie pracuje, keď ho pred použitím zabalíme do fólie a aspoň pol hodinu až hodinu v chlade odležať.
Vanilkové rožteky podľa tohto receptu sa vôbec nelámu.
Z uvedeného množstva surovín výjdu tri veľké plechy (približne 85 kusov vanilkových rožtekov).
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.