• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Šošovicový prívarok

Kategória: Omáčky

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

45 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
šošovica 1,5 hrnček
múka hladká 2 káv. lyžička
zakysanka 200 ml
zemiaky 2 ks
cibuľa 1 ks
olej 1 pol. lyžica
ocot 1 káv. lyžička
bobkový list 2 ks
celé čierne korenie 5 ks
odrezok zo slaniny
soľ
Postup prípravy :
Popreberanú šošovicu si vopred zalejeme vodou a necháme namočenú aspoň dve hodiny. Pred varením vodu zlejeme a pridáme novú, tak aby voda prekrývala šošovicu v hrnci 2 až 3 cm. Pridáme odrezok zo slaniny, bobkový list, celé korenie a pod pokrievkou na slabom ohni varíme do mäkka (asi 20 – 25 minút). Zatiaľ si ošúpeme zemiaky, nakrájame na malé kocky a v osolenej vode zvlášť uvaríme. Na oleji alebo masti opražíme nadrobno nakrájanú menšiu cibuľu, pridáme múku a pripravíme zápražku (zalejeme a dobre rozmiešame z troškou vývaru zo šošovice tak, aby sa nám neurobili hrudky). Zo šošovice vytiahneme odrezok zo slaniny, bobkové listy, pridáme zápražku a dobre zamiešame. Pridáme uvarené zemiaky, zakysanku, dochutíme soľou a octom a varíme ešte asi 10 minút. Šošovicový prívarok podávame s vajíčkom na tvrdo, volským okom, fašírkou, údeným mäsom, klobásou či s párkom.

Doporučené prílohy :

chlieb

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Zakysanku môžeme nahradiť kyslou smotanou, smotanou na varenie alebo môžeme použiť plnotučné mlieko.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.