Cestoviny s lososom v citrónovej omáčke
cestoviny 300 g
losos 300 g
smotana šľahačková 250 ml
vývar zeleninový 200 ml
citrón 1 ks
hrášok mrazený 2 pol. lyžica
kukurica mrazená 2 pol. lyžica
olej olivový 2 pol. lyžica
múka hladká 1 káv. lyžička
soľ
korenie biele
cukor kryštálový štipka
vňať petržlenová
Kôru z dôkladne umytého citróna nastrúhame a šťavu vytlačíme do misky. Petržlenovú vňať umyjeme pod tečúcou vodou. Niekoľko lístkov vňate si odtrhneme (necháme na ozdobenie) a časť najemno posekáme (postačia 1 - 2 PL). Filet z lososa umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Jemne osolíme, okoreníme a na rozpálenom oleji opražíme. Opražené kúsky vyberieme z panvice (zatiaľ dáme do menšieho hrnca či misky, kde ich udržujeme teplé), výpek podlejeme vývarom, smotanou a povaríme. Keď nám výpek začne jemne bublať, rozmiešame v ňom lyžičku múky, ktorá nám omáčku zahustí. Primiešame šťavu z citróna a polovicu nastrúhanej kôry, nasekanú petržlenovú vňať a už len krátko prevaríme. Podľa potreby omáčku dochutíme cukrom, soľou a mletým korením. Kúsky opraženého lososa dáme do hotovej omáčky a prehrejeme ich v nej. Cestoviny (najviac sa hodia špagety alebo tagliatelle) uvaríme bežným spôsobom (v mierne osolenej vode s kvapkou oleja), ale krátko pred koncom varenia k nim pridáme mrazený hrášok a kukuricu. Uvarené scedíme, rozdelíme na taniere, prelejeme omáčkou, posypeme zvyškom citrónovej kôry a ozdobíme lístkami vňate.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.