• Dnes je: Utorok 03. augusta 2021 meniny má Jerguš

Medovníkový stromček

Počet porcií :

3 - 4

Doba prípravy :

230 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Medovnikove cesto:
múka hladká 500 g
mletý cukor 250 g
palmarín 120 g
vajcia 2 ks
roztopený med 2,5 pol. lyžica
perníkové korenie 0,5 pol. lyžica
sóda bikarbóna 0,5 pol. lyžica
kakao 0,5 pol. lyžica
Bielková poleva:
mletý cukor 170 g
vaječný bielok 1 ks
šťava citrónová 1 káv. lyžička
solamyl 1 káv. lyžička
Postup prípravy :
Z uvedených surovín vypracujeme medovníkové cesto, zabalíme do fólie a necháme v chlade (aspoň hodinu) odpočinúť. Odpočinuté cesto ešte raz premiesime a na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Povykrajujeme hviezdy rôznych veľkostí (malo by nám vyjsť približne 30 hviezd), hviezdičky (alebo iné ozdoby, ktoré použijeme na vrch stromčeka (3 - 4 kusy) a malé krúžky (postačia nám s priemerom približne 2 cm), ktoré sa vkladajú medzi jednotlivé hviezdy pri zostavovaní stromčeka (budeme potrebovať približne 24 až 30 kusov). Do stredu hviezd a krúžkov si môžeme ešte pred pečením koncom tenšej varešky spraviť dierky (cez ktoré budeme hviezdičky na stojan napichovať). Všetky medovníky uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C približne 13 - 15 minút. Upečené potrieme vajíčkom rozšľahaným s lyžicou vody. Vychladnuté medovníky ozdobíme bielkovou polevou (okrem malých krúžkov). Hviezdy si zoradíme podľa veľkosti (na jeden stromček budeme potrebovať 8 - 10 hviezd) a od najväčšej po najmenšiu napichujeme na stojan. Medzi hviezdy vkladáme malé krúžky a na vrch dáme medovníkovú hviezdu. Uvedené množstvo by nám malo postačiť na 3 – 4 medovníkové stromčeky (záleží aké veľké hviezdy pred pečením povykrajujeme a či na jeden stromček použijeme 8 alebo 10 hviezd).

Obtiažnosť prípravy :

Vysoká náročnost

Poznámky :
Stojan na medovníkové stromčeky je bežne dostať kúpiť v obchodoch s domácimi potrebami či potrebami na pečenie. Ak nemáme stojan, môžeme použiť aj dlhú drevenú špajdľu (spodok špajdle môžeme napríklad zapichnúť do jablka a miesto medovníkových krúžkov, ktoré vkladáme medzi jednotlivé hviezdy môžeme použiť hrozienka alebo iné sušené ovocie).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.