• Dnes je: Utorok 22. októbra 2024 meniny má Sergej

Biela fazuľová polievka

Kategória: Polievky

Počet porcií :

5 - 6

Doba prípravy :

70 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
malá biela fazuľa 250 g
zemiaky 3 ks
zeleninový vývar 1,5 l
mlieko 170 ml
bobkový list 1 ks
celé čierne korenie 3 ks
olej 1 pol. lyžica
ocot 1-3 pol. lyžica
múka hladká 1 pol. lyžica
kôpor sekaný 1 pol. lyžica
mleté čierne korenie
soľ
Postup prípravy :
Vopred namočenú (aspoň 12 hodín) fazuľu prepláchneme, zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom, pridáme bobkový list, celé korenie a varíme. Keď je fazuľa už takmer mäkká, pridáme očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky a varíme pokiaľ nie sú zemiaky aj fazuľa mäkké. Na oleji zasmažíme múku, zalejeme mliekom, dôkladne premiešame a vlievame do vriacej polievky. Už len krátko povaríme, podľa potreby dochutíme soľou, korením, prípadne aj strúčikom cesnaku. Odstavíme z ohňa a podľa chuti primiešame ocot.

Doporučené prílohy :

čerstvý chlieb, pečivo, osúch, pagáč

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Pre výraznejšiu chuť môžeme hneď na začiatku varenia do hrnca pridať rebierka, alebo iné údené mäso. Sušenú fazuľu môžeme nahradiť sterilizovanou bielou fazuľou (v mierne slanom náleve). Vtedy však postup varenia otočíme a fazuľu pridávame do hrnca až po zemiakoch (keď už sú zemiaky takmer mäkké). Namiesto mlieka môžeme použiť aj smotanu na varenie, alebo kyslú smotanu.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.