• Dnes je: Streda 16. októbra 2019 meniny má Vladimíra

Ako účinkuje na naše telo kôpor? Toto by ste mali vedieť

Ako účinkuje na naše telo kôpor? Toto by ste mali vedieť

Kôpor treba v kuchyni používať opatrne, pretože vo väčšom množstve dodáva jedlu trpkú až horkastú chuť.

Kôpor sa používa ako korenie, ale aj ako liečivá rastlina. Môžete ním dochutiť polievky, mäso, omáčky, nátierky, zaváraniny, slané koláče alebo prívarky. Kôpor je najlepší v čerstvej podobe, ak však túto možnosť nemáte, tak vám postačí aj sušený alebo mrazený.

Táto nenáročná rastlina v sebe skrýva množstvo prospešných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na celkové zdravie.

Medzi ne patrí napríklad, vláknina, bielkoviny, sacharidy, tuky, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, meď, zinok, omega 3 a omega 6 kyseliny, vitamíny skupiny A, B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová. Tu sú účinky kôpru na naše zdravie.

Chrípka a zápaly

Kôpor tiež pôsobí ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím. Má antiseptické - protizápalové účinky.

Imunitný systém

Kôpor posilňuje imunitný systém a ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi.

Tráviaci systém

Kôpor zlepšuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Okrem toho podporuje pravidelné vyprázdňovanie.

Močové cesty a obličky

Táto rastlina má silné močopudné účinky a odvodňuje telo od nadbytočnej vody. Prečisťuje močové cesty a obličky.

Kosti a kĺby

Kôpor zabezpečuje pevné kosti i kĺby a pôsobí ako prevencia proti osteoporóze. Postará sa aj o mineralizáciu našej opornej sústavy.

Kožné problémy

Vedeli ste, že kôpor pomáha aj pri kožných problémoch? Aj to je o dôvod naviac zaradiť ho do svojho jedálnička.

Migréna a nervový systém

Ak vás trápi migréna, môže vám pomôcť kôpor. Okrem toho upokojuje nervový systém.



Čerstvý kôpor má neporovnateľne intenzívnejšiu vôňu a chuť ako sušený. Ak sa vám na záhrade urodí viac, ako zvládnete zjesť, alebo ak vám na trhoch či v obchode učaruje príliš veľký zväzok tejto bylinky, môžete časť z nej nadrobno pokrájať, vložiť do uzatvárateľného skleneného pohára a skladovať v mrazničke, takto vydrží aj niekoľko mesiacov voňavý, chutný aj čerstvý.


Kôpor treba v kuchyni používať opatrne, pretože vo väčšom množstve dodáva jedlu trpkú až horkastú chuť. Ak pripravujeme omáčku, kôpor do omáčky pridávame až nakoniec, pretože to úplne stačí na to, aby do nej prenikla jeho korenistá vôňa. Pre jeho tuhú arómu ho skladujte dobre uzavretý.