• Dnes je: Piatok 14. mája 2021 meniny má Bonifác

Hŕstková polievka

Kategória: Polievky

Počet porcií :

6 - 8

Doba prípravy :

80 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
miešaná hŕstková zmes 1 hrnček
mrkva 2 ks
petržlen 1 ks
zemiaky 3 ks
cibuľa 1 ks
cesnak 2 - 3 strúčik
vývar zeleninový 1 - 1,5 l
čerstvá petržlenová vňať
múka hladká 1,5 pol. lyžica
drvený kmín 1 káv. lyžička
mletá červená paprika 1 káv. lyžička
vegeta 1 káv. lyžička
mleté čierne korenie
soľ
olej
majorán
Postup prípravy :
Vopred namočenú hŕstkovú zmes scedíme, dáme do väčšieho hrnca a zalejeme zeleninovým vývarom (prípadne čerstvou vodou, do ktorej po zovretí pridáme zeleninový bujón). Varíme odokryté do polomäkka, potom pridáme očistenú nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen) a zväzok petržlenovej vňate. Zatiaľ si v druhom hrnci pripravíme zásmažku nasledovne: na rozpálenom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, prelisovaný cesnak a za stáleho miešania minútu osmažíme, pridáme mletú papriku a už len pár sekúnd miešame na ohni, zalejeme studenou vodou (500 ml.), privedieme do varu, ochutíme vegetou, mletým čiernym korením a odstavíme z ohňa. Keď je zelenina v polievke polomäkká, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, kmín, prípadne dosolíme. Keď sú zelenina aj zemiaky takmer mäkké, vyberieme zväzok petržlenovej vňate a do polievky prilejeme zásmažku, premiešame a spolu ešte krátko povaríme. Dochutíme sušeným majoránom.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Ja som na hŕstkovú zmes použila žltý a zelený sušený hrach, hnedú aj červenú šošovicu a viac druhov fazúľ. Veľmi chutné je taktiež pridať za hrsť jačmenných krúp.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.