• Dnes je: Nedeľa 01. júna 2025 meniny má Žaneta

Čokoládový Baileys koláč

Počet porcií :

8

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka hladká 170 g
cukor práškový 150 g
maslo 150 g
vajcia 3 ks
čokoláda horká 100 g
kakao 7 pol. lyžica
Baileys 180 ml
prášok do pečiva 1,5 káv. lyžička
sóda jedlá 0,5 káv. lyžička
soľ štipka
Poleva:
čokoláda horká 150 g
maslo 1 pol. lyžica
Baileys 75 ml
smotana šľahačková 75 ml
Postup prípravy :
Pripravíme si cesto: Do väčšieho hrnca (ktorý dáme nad paru) dáme maslo, polámanú čokoládu, cukor, kakao a Baileys . Všetko spolu miešame, roztopíme a dôkladne spojíme v jednu masu. Za občasného miešania necháme trocha vychladnúť (aby nebolo celkom horúce), potom primiešame potupne vajíčka a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a štipkou soli. Dobre premiešame. Cesto vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy (použila som priemer 25 cm) a dáme upiecť do vopred vyhriatej trúby (170 °C, doba pečenia približne 40 min.). Pokiaľ sa cesto pečie, pripravíme si polevu: Nad parou roztopíme maslo s čokoládou, pridáme smotanu a Baileys, len krátko spolu prevaríme (aby sa všetky prísady spojili), odstavíme a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Upečené cesto potrieme polevou a necháme v chlade stuhnúť.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Baileys je v recepte možné nahradiť nejakým iným čokoládovým alebo orieškovým likérom.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.