Šošovicová polievka s párkom
šošovica 1 hrnček
zemiaky 2 - 3 ks
párky 2 ks
menšia cibuľa 1 ks
cesnak 1 - 2 strúčik
vývar zeleninový 1,4 l
múka hladká 1 pol. lyžica
bobkový list 1 ks
vegeta
soľ
mletá rasca
majorán
olej
Šošovicu si vopred preberieme a namočíme. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme takmer do hneda na rozpálenom oleji, pridáma šošovicu, bobkový list, drvenú rascu a zalejeme zeleninovým vývarom (alebo vodou a pridáme kocku zeleninového bujónu). Jemne osolíme a ochutíme vegetou. Keď je šošovica takmer mäkká, pridáme ošúpané na malé kocky nakrájané zemiaky. Keď sú šošovica aj zemiaky uvarené, pridáme zátrepku (z oleja a múky) a na kolieska nakrájaný párok (pre výraznejšiu chuť si ho vopred na rozpálenom oleji opražíme). Necháme prejsť varom. Ku koncu ochutíme majoránom a prelisovaným cesnakom, v prípade potreby ešte dosolíme.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.