Čajové pečivo Plnené loptičky
Cesto:
múka hladká 350 g
maslo 200g
cukor práškový 160 g
cukor vanilínový 1 sáčok
bielok vaječný 1 ks
žĺtok vaječný 3 ks
kôra citrónová 1 káv. lyžička
rum 2 pol. lyžica
soľ štipka
Ostatné:
bielok vaječný 2 ks
orechy 120 g
kokos strúhaný 60 g
čokoláda na varenie 100 g
čokoláda biela 100 g
maslo 2 pol. lyžica
smotana šľahačková 80 ml
Múku zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme štipku soli, citrónovú kôru, zmäknuté maslo, bielok, žĺtka, rum a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chlade 30 min. až hodinu odstáť.
Zatiaľ si pripravíme do hlbšieho taniera kokos a do druhého jemne nasekané oriešky (môžeme použiť vlašské, lieskové, prípadne mandle). Oriešky vopred jemne v trúbe nasucho opražíme,
zbavíme šupky a až potom najemno nasekáme. V menšom hrnci alebo v hlbokom tanieri si vidličkou roztrepeme dve vaječné bielka.
Cesto nakrájame (rozdelíme) približne na 60 častí, z ktorých v dlaniach vytvarujeme guľky. Guľky máčame v bielkach a obaľujeme v pražených sekaných orechoch, alebo v kokose.
Obalené ich kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie (nie tesne vedľa seba) a upečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C približne 16 - 18 minút. Pri pečení sa guľky na spodnej časti sploštia (vzniknú pologule).
Po vychladnutí natrieme pologule na sploštenej strane čokoládovou polevou (100 g čokolády, 1 PL masla a 40 ml smotany) a spájame (lepíme) dokopy (vznikne „loptička“). Na kokosové môžeme použiť napr. polevu z horkej čokolády a na orechové z bielej (alebo ľubovolne podľa chuti). Pospájané dáme do chladničky stuhnúť.
Pre dlhšiu trvanlivosť uskladňujeme v uzatvárateľnej dóze v chlade.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.