• Dnes je: Štvrtok 08. mája 2025 meniny má Ingrida

Domáce parené buchty

Počet porcií :

12

Doba prípravy :

90 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 420 g
droždie 30 dkg
vajce 1 ks
žĺtok vaječný 1 ks
mlieko 1,5 dcl
olej 1 dcl
cukor kryštálový 2 káv. lyžička
soľ štipka
slivkový lekvár na plnenie 200 g
maslo na poliatie 100 g
mleté orechy na posypanie
práškový cukor na posypanie
Postup prípravy :
Z mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme štipku soli, kvások, vajíčko, žĺtok, olej a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme 30 – 50 minút na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 kúskov, každú časť cesta jemne rozvaľkáme a naplníme lyžicou slivkového lekváru (môžeme použiť aj iné plnky podľa chuti). Cesto zavinieme do bochníčkov a necháme ešte krátko vykysnúť. Parné sitko natrieme jemne olejom a dáme do hrnca nad vriacu vodu. Na sitko poukladáme buchty a nad parou pod pokrievkou paríme asi 8 - 10 minút. Parené buchty posypeme mletými orechmi zmiešanými s práškovým cukrom (alebo makom, kakaom, ...) a polejeme roztopeným maslom.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.