• Dnes je: Sobota 07. júna 2025 meniny má Róbert

Šťavnatý jablkový koláč

Doba prípravy :

70 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto 1:
múka hladká 300 g
cukor práškový 50 g
maslo 125 g
vajce 1 ks
prášok do pečiva 1 balenie
voda 1 pol. lyžica
soľ štipka
Jablková plnka:
jablká 1 kg
strúhanka 1 pol. lyžica
cukor trstinový
škorica
Cesto 2:
múka hrubá 4 pol. lyžica
cukor práškový 3 pol. lyžica
cukor vanilkový 1 balenie
vajcia 4 ks
cukor práškový na posypanie 1 pol. lyžica
Postup prípravy :
Múku zmiešame s práškom do pečiva, cukrom a štipkou soli, pridáme zmäknuté maslo, vajíčko s vodou a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade postáť. Zatiaľ ošúpeme a nastrúhame jablká, premiešame s trstinovým cukrom a škoricou. Menší plech vymažeme a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme, prenesieme na plech, popicháme vidličkou a jemne posypeme strúhankou (môžeme nahradiť mletými orechmi). Na cesto dáme jablkovú plnku, ktorú môžeme ešte posypať trochou škorice. Pripravíme si druhé cesto: Vaječné bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Postupne primiešame žĺtky a múku zmiešanú s cukrom. Cesto vylejeme na jablkovú plnku a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 20 minút vo vopred vyhriatej trúbe na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme (približne 10 minút). Vychladnutý koláč nakrájame a pocukrujeme.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.