• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Tradičný makovník

Doba prípravy :

120 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka polohrubá 400 g
múka hladká 250 g
maslo 70 g
cukor kryštálový 60 g
mlieko 280 ml
vajcia 2 ks
droždie 1 kocka
Plnka:
mak mletý 250 - 300 g
cukor kryštálový 140 g
mlieko 140 ml
med 2 pol. lyžica
jablká 3 - 4 ks
škorica 1/2 káv. lyžička
soľ štipka
Ostatné:
maslo 70 g
vajíčko 1 ks
cukrová voda 30 - 40 ml
Postup prípravy :
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý vlejeme na múku, pridáme roztopené maslo, vaječné žĺtka, sneh s bielkov a vypracujeme cesto. Cesto zaprášime jemne múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Plnka: mlieko so štipkou soli, cukor a med spolu prevaríme, prisypeme mletý mak a škoricu, dobre krátko premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť. Do plnky primiešame strúhané jablká (môžeme nahradiť hrozienkami namočenými v rume, alebo višňami). Nakysnuté cesto, rozdelíme na tri časti. Na pomúčenej podložke vyvaľkáme cesto na veľký plát, dobre potrieme roztopeným maslom, naplníme 1-3 plnky a zavinieme. Naplnené zvinuté cestá prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, zhora cesto popicháme vidličkou (aby pri pečení cesto neprasklo) a necháme ešte na plechu aspoň 20 minút kysnúť. Potrieme vajíčkom a dáme upiecť do vopred vyhriatej trúby (190 °C, 30-35 min.). Po upečení záviny ešte za horúca natrieme cukrovou vodou (lyžica kryštálového cukru rozmiešaná v 30ml vody), zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Vychladnuté môžeme ešte pocukrovať a nakrájame.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Z uvedeného množstva surovín upečieme tri väčšie makovníky (1 veľký plech).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.