• Dnes je: Štvrtok 22. mája 2025 meniny má Júlia, Juliana

Mäsové guľky s parmezánom v paradajkovej omáčke

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

70 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
Mäsové guľky:
mleté bravčové mäso 260 g
strúhaný Parmezán 2 pol. lyžica
vajce 1 ks
strúhanka 1 pol. lyžica
mleté čierne korenie
soľ
majorán
oregano
Paradajková omáčka:
paradajkový pretlak 500 g
zeleninový bujón 1 kocka
múka hladká 2 káv. lyžička
bobkový list 2 ks
nové korenie 2 ks
celé korenie 6 ks
cukor kryštálový 1 - 2 pol. lyžica
mleté čierne korenie
soľ, bazalka a oregano
olej
Postup prípravy :
Premiešame mleté mäso, parmezán a vajíčko. Zmes dochutíme soľou, korením, štipkou majoránu a oreganom. Zahustíme strúhankou, tak aby nám mäsová zmes držala pokope a dala sa tvarovať. Tvarujeme menšie guľky (260 g mäsa vystačí asi na 20 malých guliek). Paradajková omáčka: z oleja a múky pripravíme svetlú záprašku, ktorú zalejeme vopred pripraveným zeleninovým vývarom (na 500 g paradajkového pretlaku postačí cca 2 – 2,5 dcl vývaru) a dobre premiešame aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania pridáme pretlak, bobkový list, celé a nové korenie, dochutíme cukrom, soľou, mletým čiernym korením, bazalkou a oreganom. Paradajkovú omáčku necháme prejsť varom. Do vriacej omáčky vložíme pripravené guľky a v omáčke ich varíme pod pokrievkou 25 – 30 minút.

Doporučené prílohy :

K týmto mäsovo–parmezánovým guľkám sa najviac hodia Tagliatelle dlhé široké cestoviny. Ak cestoviny neobľubujete, môžeme guľky s omáčkou klasicky podávať aj s chlebom, varenými zemiakmi, či s knedlami

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Pre výraznejšiu chuť paradajkovej omáčky môžeme pred prípravou zápražky na oleji speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a sekaný cesnak.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.