• Dnes je: Štvrtok 21. novembra 2024 meniny má Elvíra

Luxusný jablkový koláč

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka polohrubá 20 dkg
cukor kryštálový 20 dkg
vajcia 4 ks
mlieko 1 dcl
olej 1 dcl
prášok do pečiva 1 balenie
kakao 1 pol. lyžica
jablká 5 ks
orechy vlašské 15 dkg
Smotanová zmes:
smotana šľahačková 250 ml
vajcia 2 ks
cukor kryštálový 10 dkg
cukor vanilkový 1 balenie
Čokoládová poleva:
čokoláda na varenie 10 dkg
maslo 8 g
voda 2 pol. lyžica
Postup prípravy :
Žĺtky s cukrom a olejom vymiešame do peny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom, mlieko a nakoniec zamiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a po celej ploche na surové cesto navrstvíme nastrúhané jablká a posypeme ich nahrubo nasekanými orechmi. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe (200 °C) 20 minút. Zatiaľ si pripravíme smotanovú zmes: vajíčka vymiešame s cukrom do peny, pridáme smotanu a premiešame. Čiastočne upečený koláč po 20-tich minútach vytiahneme a polejeme smotanovou zmesou. Dáme nazad do trúby na 20 minút dopiecť. Z rozpustenej čokolády, masla a vody si pripravíme čokoládovú polevu, ktorou ozdobíme dopečený koláč. Vychladnuté nakrájame.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Ak sú jablká moc vodnaté, tak predtým ako ich navrstvíme na cesto z nich najskôr vymačkáme prebytočnú šťavu.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.