Baklažán plnený kuracím mäsom
baklažán 1 ks
kuracie prsia 2 ks
cibuľa 1/2
cesnak 3 strúčik
jarná cibuľka 3 ks
údený tvrdý syr 80 g
zeleninová zmes 150 g
vňať petržlenová
olej
soľ
mleté čierne korenie
paprika sladká mletá
Baklažán umyjeme, pozdĺžne prekrojíme na polovicu a vydlabeme dužinu. Dužinu narežeme na menšie kusy, posolíme a necháme aspoň 10 – 15 minút postáť, kým nám dužina nepustí šťavu, ktorú zlejeme. Tak isto nasolíme aj vnútrajšok baklažánu a prípadnú šťavu, ktorá pustí zlejeme.
Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame na menšie kocky, osolíme, okoreníme, pridáme dva strúčiky prelisovaného cesnaku, lyžicu oleja a premiešame.
Na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a pripravenú dužinu z baklažánu a opražíme, poprášime mletou červenou paprikou, pridáme zeleninovú zmes (napr. mrkva, hrášok, kukurica) a podusíme domäkka. Do podusenej zmesi primiešame na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
Vydlabané baklažány z vnútra potrieme jedným roztlačeným strúčikom cesnaku a naplníme mäsovo – zeleninovou zmesou. Vrch posypeme strúhaným syrom a dáme do vopred vyhriatej trúby (200 °C) asi na 20 minút zapiecť.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.