• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Kelové závitky s mletým mäsom

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

80 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
kelové listy 10 ks
bravčové mleté mäso 350 g
ryža 0,5 hrnček
vajce 1 ks
cibuľa 2 ks
cesnak 2 strúčik
kečup 6 pol. lyžica
olej 2 pol. lyžica
zeleninový vývar 300 ml
mleté čierne korenie
soľ
majorán
Postup prípravy :
Ryžu vopred do polomäkka uvaríme. V druhom hrnci (v mierne osolenej vode) uvaríme umyté kelové listy (varíme asi 2 minúty od bodu varu, tak aby listy zmäkli a lepšie sa s nimi pracovalo). Uvarené kelové listy scedíme. V mise rozmiešame mleté mäso s vajíčkom, pridáme jednu najemno nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak a uvarenú ryžu. Mäsovú zmes dobre premiešame, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a majoránom. Kapustové listy plníme mäsovou zmesou (do každého listu dáme dve až tri lyžice mäsovej zmesi – podľa veľkosti listu), okraje preložíme, listy pevne zavinieme a podľa potreby môžeme ešte previazať kuchynskou niťou. Druhú cibuľu nadrobno nakrájame a na rozpálenom oleji opražíme do sklovita, odstavíme z ohňa, pridáme kečup, zeleninový vývar a premiešame. Naplnené kelové závitky poukladáme tesne vedľa seba do menšieho plechu a zalejeme pripravenou zálievkou zo zeleninového vývaru. Prikryté dusíme v trúbe rozohriatej na 200 °C asi 45 minút, potom odokryjeme, kelové závity pootáčame a necháme ešte 15 minút dopiecť.

Doporučené prílohy :

varené zemiaky

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Uvedené množstvo surovín postačí približne na 10 kelových závitkov.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.