• Dnes je: Utorok 03. augusta 2021 meniny má Jerguš

Oblátkové orechové rezy

Doba prípravy :

55 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
tortové oblátky
vajcia 6 ks
cukor kryštálový 15 pol. lyžica
orechy vlašské mleté 200 g
múka hladká 3 pol. lyžica
strúhanka 3 pol. lyžica
prášok do pečiva 1/2 sáčok
salko 1 konzerva
maslo 250 g
orechy vlašské sekané 40 g
čokoláda horká 20 g
Postup prípravy :
S dostatočným predstihom (aj deň vopred) si uvaríme salko aby skaramelizovalo (plechovka ponorená vo vriacej vode, 180 min.) a necháme vychladnúť. Plech po bokoch vytrieme maslom a vysypeme múkou. Dno plechu vyložíme oblátkami. Vaječné bielky vyšľaháme dotuha, pridáme cukor a došľaháme, postupne primiešame žĺtky, mleté orechy so strúhankou a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na oblátky vylejeme cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme upiecť do vopred vyhriatej trúby (175 °C, cca 25 minút). Pokiaľ sa pečie cesto pripravíme si karamelovú polevu a nasucho opražíme nadrobno nasekané orechy. Karamelová poleva: do zmäknutého masla postupne primiešavame uvarené salko (môžeme premiešať ručným mixérom). Na vychladnuté cesto natrieme karamelovú plnku, ktorú posypeme opraženými orechmi a strúhanou (alebo nadrobno nasekanou) čokoládou. Dáme do chladu stuhnúť a nakrájame na rezy.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Namiesto karamelovej polevy môžeme na koláč použiť polevu kávovú. Kávová poleva: 250 g masla vymiešame s práškovým cukrom (150 g) do penista. Vo vlažnej (vopred uvarenej a precedenej čiernej káve – 200 ml) rozmiešame Zlatý klas, 2 žĺtky a uvaríme hustý puding. Vychladnutý puding rozmiešame s pripraveným maslom.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.