Vopred namočenú hŕstkovú zmes scedíme, dáme do väčšieho hrnca a zalejeme zeleninovým vývarom (prípadne čerstvou vodou, do ktorej po zovretí pridáme zeleninový bujón). Varíme odokryté do polomäkka, potom pridáme očistenú nakrájanú zeleninu (mrkva, petržlen) a zväzok petržlenovej vňate. Zatiaľ si v druhom hrnci pripravíme zásmažku nasledovne: na rozpálenom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku, prelisovaný cesnak a za stáleho miešania minútu osmažíme, pridáme mletú papriku a už len pár sekúnd miešame na ohni, zalejeme studenou vodou (500 ml.), privedieme do varu, ochutíme vegetou, mletým čiernym korením a odstavíme z ohňa.
Keď je zelenina v polievke polomäkká, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, kmín, prípadne dosolíme. Keď sú zelenina aj zemiaky takmer mäkké, vyberieme zväzok petržlenovej vňate a do polievky prilejeme zásmažku, premiešame a spolu ešte krátko povaríme. Dochutíme sušeným majoránom.