• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Fašiangové dolky


Doba prípravy :

120 min.

Spôsob prípravy :

Vysmážanie

Ingrediencie :
múka hladká 1 hrnček
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
žĺtok vaječný 3 ks
mlieko 1/2 hrnček
olej 1/2 hrnček
rum 2 pol. lyžica
maslo 2 pol. lyžica
cukor vanilkový 1 sáčok
smotana šľahačková 250 ml
soľ
džem
droždie 1/3 kocka
cukor práškový 2 pol. lyžica
Postup prípravy :
Z droždia, múky a kryštálového cukru pripravíme kvások. Do múky primiešame kvások, vymiešané žĺtky s práškovým cukrom, rum, štipku soli a rozpustené maslo. Vymiesime cesto, poprášime múkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku dvoch až troch centimetrov, vykrajujeme dolky a necháme ich ešte krátko kysnúť. Vykysnuté dolky v strede zľahka stlačíme a vyprážame pod pokrievkou na panvici v rozohriatom oleji. Vypražené dolky vytiahneme a kladieme na tanier vystlaný servítkami, aby vsali prebytočný olej. Následne pocukrujeme vanilkovým cukrom. Do vytvorených jamiek dáme po lyžičke džemu a ozdobíme šľahačkou.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.