• Dnes je: Utorok 21. januára 2020 meniny má Vincent

Karamelový zákusok

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka hladká 130 g
múka polohrubá 120 g
cukor práškový 200 g
vajcia 4 ks
prášok do pečiva 1 sáčok
kakao 2 pol. lyžica
olej 100 ml
vlažná voda 120 ml
Salko sladené 1 konzerva
zlatý klas 1 sáčok
mlieko 500 ml
cukor vanilkový 1 sáčok
maslo 200 g
piškóty 1 sáčok
ovocný džem 2 - 3 pol. lyžica
káva nesca 3 káv. lyžička
horká čokoláda 20 g
Postup prípravy :
Salko si v predstihu (najlepšie už deň vopred) uvaríme (uzatvorenú konzervu varíme ponorenú vo vriacej vode 90 až 120 minút) a necháme celkom vychladnúť. Vaječné žĺtka vymiešame so 100 g práškového cukru do peny, pridáme olej, vodu, múku s práškom do pečiva a sneh vyšľahaný z vaječných bielkov a zvyškom práškového cukru. Tretinu vzniknutého cesta odoberieme a zafarbíme kakaom. Plech vymažeme a vysypeme múkou. Do stredu plechu striedavo lejeme na jedno miesto dve lyžice svetlého a jednu lyžicu tmavého cesta. Cesto upečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 200 °C približne 25 – 30 minút. Kým sa cesto pečie, uvaríme si podľa návodu vanilkový puding (zo Zlatého klasu, mlieka a vanilkového cukru). Vychladnutý puding zmiešame so zmäknutým maslom a uvareným Salkom do hladkého karamelového krému. Upečené vychladnuté cesto jemne natrieme ovocným džemom na ktorý ukladáme do kávy namočené piškóty. Na piškóty natrieme karamelový krém a posypeme strúhanou čokoládou. Karamelový zákusok necháme v chlade stuhnúť (najlepšie cez noc).

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.