• Dnes je: Sobota 21. decembra 2024 meniny má Bohdan

Perníkový koláč

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka hladká 250 g
cukor práškový 200 g
cukor kryštálový 100 g
vajcia 6 ks
olej 1,5 dcl
voda 2 dcl
prášok do perníka 1 ks
sekané orechy 2 pol. lyžica
hrozienka 2 pol. lyžica
Postup prípravy :
Kryštálový cukor upálime na karamel a opatrne zalejeme vodou. Rozmiešame do úplného rozpustenia a necháme vychladnúť. Žĺtka s práškovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a vmiešame vychladnutý karamel. Postupne pridávame múku s kypriacim práškom do perníka. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a nakoniec nasekané orechy a hrozienka (ak sú hrozienka väčšie tiež ich nakrájame na menšie kúsky). Cesto vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme do vopred vyhriatej trúby. Pečieme 10 minút na 180 - 190 °C, potom teplotu znížime na 140 – 150 °C a pečieme ešte 20 minút. Upečený a vychladnutý perníkový koláč pocukrujeme práškovým cukrom a nakrájame.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.