• Dnes je: Utorok 21. januára 2020 meniny má Vincent

Sekaná

Doba prípravy :

90 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
mleté bravčové mäso 500 g
vajcia 5 ks
rožky 2 ks
cibuľa 1 ks
strúhanka 3 pol. lyžica
klobása 2 ks
žĺtok vaječný 1 ks
soľ
mleté čierne korenie
majorán
Postup prípravy :
Rožky namočíme na chvíľu do vody a necháme nasiaknuť. Potom vyberieme a vyžmýkame. Mleté mäso zmiešame s väčšou nadrobno nakrájanou cibuľou, pridáme nasiaknuté rožky (v rukách ich rozmačkáme na malé kúsky, ktoré sa nám neskôr pri premiešavaní mäsa celkom rozpadnú)a jedno surové vajíčko. Osolíme, okoreníme a pridáme majorán. Celú zmes rukami dobre premiešame, pridáme asi 2 lyžice (alebo podľa potreby) strúhanky na zahustenie a znova premiešame. Mäsovú zmes si rozdelíme na dve časti, ktoré na väčšom tanieri (tanier si posypeme troškou strúhanky) jemne roztlačíme na vaničku. Na pripravenú mäsovú zmes položíme klobásu, natvrdo uvarené dve vajíčka a vytvarujeme bochník, ktorý ešte jemne posypeme strúhankou. Bochníky zabalíme do alobalu a vložíme na plech, podlejeme troškou vody. Pečieme asi 40 minút pri teplote 200 stupňov (ak je potrebné, počas pečenia ešte podlejeme vodou), potom alobal odokryjeme, sekanú potrieme žĺtkom a necháme dopiecť kým sa nevytvorí kôrka (asi 30 minút). Po dopečení necháme chvíľu postáť (lepšie sa krája) a narežeme na hrubšie plátky. Výborne chutí teplá i za studena.

Doporučené prílohy :

Zemiaková kaša, zemiaky, omáčky a prívarky, Za studena chlieb a horčica.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Sekanú môžeme plniť podľa chuti a fantázie, alebo ju môžme pripraviť len samostatne bez vajíčok či klobásy. Do mäsovej zmesy môžeme pridať pre výraznejšiu chuť roztlačený cesnak. Ak sekanú neplníme, pre spestrenie môžme pridať zeleninovú zmes (hrášok, kukurica, červená paprika, ...).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.