• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Slané koláčiky s balkánskym syrom

Počet porcií :

45

Doba prípravy :

100 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka hladká 500 g
múka polohrubá 100 g
mlieko 350 ml
olej 100 ml
uvarený zemiak 1 ks
droždie 1/2 kocka
cukor kryštálový 1,5 káv. lyžička
soľ 2 - 3 káv. lyžička
Plnka:
uvarené zemiaky 3 ks
balkánsky syr 200 g
husacia masť 1 - 2 pol. lyžica
Ostatné:
vajíčko 1 ks
tekvicové jadierka
Postup prípravy :
Zemiaky si vopred v šupke uvaríme, po vychladnutí ošúpeme a najemno nastrúhame. Z teplého mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Múku zmiešame so soľou, pridáme kvások, jeden nastrúhaný zemiak, olej a vypracujeme cesto. Cesto necháme na teplom mieste trocha vykysnúť, potom rozvaľkáme na veľký plát (dosku musíme viac podsypávať múkou, nakoľko cesto je lepivejšie). Cesto po celom povrchu potrieme roztopenou masťou, posypeme troma nastrúhanými zemiakmi a nastrúhaným (alebo nadrobno namrveným) balkánskym syrom. Cesto poprekladáme a necháme 15 minút pod pokrievkou kysnúť, znova rozvaľkáme, poprekladáme a necháme ešte kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a stočíme do dvoch roliek (buď celý plát stočíme proti sebe a na mieste kde sa stretnú nožom rozdelíme, čím získame dve rolky, alebo ešte pred posledným rozvaľkaním si cesto rozdelíme na dve časti a zvlášť každú rozvaľkáme a stočíme). Rolky nakrájame ostrým nožom na cca 2 cm plátky – koláčiky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme lúpanými tekvicovými jadierkami. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe (200 - 210 °C) približne 25 – 30 minút do zlatohneda.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Ak nemáme husaciu masť, môžeme ju nahradiť kačacou prípadne bravčovou masťou. Tekvicové jadierka môžeme vynechať, alebo nahradiť slnečnicovými či inými semienkami. Do cesta je možné zamiesiť na menšie kúsky nakrájané olivy. Uvedené množstvo surovín postačí približne na 45 koláčikov (2,5 veľkého plechu).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.