• Dnes je: Sobota 29. februára 2020 meniny má Radomír

Slaninové rožky

Počet porcií :

16

Doba prípravy :

120 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka hladká 400 g
múka polohrubá 200 g
mlieko 300 ml
droždie 1 kocka
cukor kryštálový 2 káv. lyžička
soľ 2 káv. lyžička
roztopené maslo 40 g
vajíčko na potretie 1 ks
slanina 16 plátok
syr tvrdý 16 plátok
Postup prípravy :
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku zmiešame so soľou, pridáme kvások, roztopené maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu. Cestový kruh rozdelíme na osem rovnakých častí - trojuholníkov a každý jeden zvinieme do rožteka (smerom od širšej časti k užšej). Rožky kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie. Rožky môžeme hore trochu pozdĺž narezať (tak, aby sa mierne pootvorili a získali sme tak väčšiu plochu). Necháme ešte chvíľu odstáť. Rožky natrieme rozšľahaným vajíčkom a na každý jeden dáme plátok slaniny a syra. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C približne 25 minút.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Pred kladením slaniny na rožky môžeme rožky potrieť pizza zmesou alebo kečupom. Miesto slaniny môžeme podľa chuti použiť napríklad šunku.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.