• Dnes je: Utorok 24. júna 2025 meniny má Ján

Šomlo halušky - Somlói galuska


Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 120 g
cukor práškový 120 g
vajcia 6 ks
citrónová kôra
rum 150 ml
mleté vlašské orechy 60 g
hrozienka 60 g
marhuľový džem
šľahačka na ozdobenie
Vanilkový krém:
žĺtok vaječný 2 ks
cukor kryštálový 50 g
cukor vanilkový 1 ks
maslo 10 g
mlieko 500 ml
Čokoládová poleva:
kakao 2 pol. lyžica
voda 5 pol. lyžica
cukor kryštálový 100 g
maslo
Postup prípravy :
Vopred si upečieme klasické piškótové cesto: žĺtky vymiešame s 60g práškového cukru do peny. Bielka vyšľaháme so zvyškom práškového cukru (60 g) a postupne aj s múkou a citrónovou kôrou (z polovice až jedného citróna) vmiešavame do žĺtkovej peny. Pečieme na 170 °C približne 25 minút. Vanilkový krém: Žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom (ak máme vanilkový lusk, použijeme miesto vanilkového cukru), pridáme mlieko, zmäknuté maslo a varíme pokiaľ nie je krém hustý (keby krém nechcel zhustnúť, na zahustenie pridáme ešte lyžicu polohrubej múky). Čokoládová poleva: z vody, kakaa, masla a cukru uvaríme čokoládovú polevu. Upečené cesto rozdelíme na tri časti. Prvú časť cesta polejeme tretinou rumu, natrieme čokoládovou polevou a vanilkovým krémom (tiež použijeme približne tretinu), položíme druhú časť cesta, polejeme druhou tretinou rumu, posypeme polovicou orechov, natrieme druhou tretinou čokoládovej polevy, pridáme hrozienka (je dobré ak sú vopred namočené v rume) a druhú tretinu vanilkového krému. Prikryjeme druhou časťou cesta, ktoré polejeme zvyšným rumom, posypeme orechmi, potrieme džemom a polejeme zvyšnou čokoládou. Takto naplnené piškótové cesto necháme v chlade odstáť (najlepšie cez noc, nech sa do cesta všetko vsiakne). Z cesta vykrajujeme lyžicou halušky, ktoré podávame so šľahačkou.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.