• Dnes je: Piatok 25. júna 2021 meniny má Tadeáš

Torta Vláčik

Doba prípravy :

120 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Svetlé cesto:
vajcia 5 ks
cukor kryštálový 5 pol. lyžica
múka polohrubá 5 pol. lyžica
voda teplá 5 pol. lyžica
Tmavé cesto:
vajcia 5 ks
cukor kryštálový 5 pol. lyžica
kakao 1 káv. lyžička
múka polohrubá 5 pol. lyžica
voda teplá 5 pol. lyžica
Vanilkový krém
mlieko 1/2 l
práškový cukor 300 g
zlatý klas 1 ks
margarín 250 g
Domáci marcipán:
cukor práškový 300 g
mlieko sušené 150 g
voda 100 ml
čokoláda na oliatie
Postup prípravy :
Svetlé cesto: Oddelíme žĺtka od bielkov, vyšľaháme bielka s cukrom a pridáme do nich žĺtka. Postupne pridávame teplú vodu, nakoniec vmiešame múku. Cesto vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech a dáme piecť. Plech má mať rozmery 44 x 30cm. Tmavé cesto: Postup ako pri prvom, ale do múky primiešame lyžičku kakaa. Vanilkový krém: Do hrnca dáme 2,5 dcl mleka a dáme ho variť. Vo zvyšnom mlieku vymiešame zlatý klas a cukor. Keď nám mlieko zovrie, vlejeme zvyšné mlieko v ktorom je rozmiešaný zlatý klas a cukor. Miešame do zhustnutia. Po uvarení necháme mierne ochladnúť a vmiešame do krému margarín (ten pridávame postupne, aby sa krém nezrazil). Domáci marcipán: Všetky ingrediencie potrebné na prípravu marcipánu dáme do hrnca a vypracujeme cesto. Torta postup: Z tmavého plátu cesta si urobíme roládu dĺžky 14cm. Ostatné pláty tmavého a svetlého cesta narežeme na 14cm dlhé pásy. Pláty cesta plníme krémom do tvaru vláčika. Vláčik polejeme čokoládovou polevou a priložíme roládu, ktorú sme si vopred obalili do marcipánu. Z marcipánu si ešte vykrojíme plát, ktorý dáme na vrchnú časť vláčika, potom vykrojíme kolieska, ktoré poprikladáme na vláčik. Trocha krému sme si nechali a ešte vláčik prizdobíme.

Obtiažnosť prípravy :

Vysoká náročnost

Poznámky :
Torta je krásny darček pre chlapčeka k narodeninám.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.