Asi 1dcl teplej vody, soľ, kmín, droždie a ocot premiešame v miske, kde bude kysnúť cesto.Do toho nayspeme múku a nastrúhame uvarené zemiaky, následne pridávame ostatnú teplú vodu a spracuvávame cesto. Cesto necháme asi 30 minút na teplom mieste kysnúť. Moj typ: ja to zabalím do periny a je to rýchlejsie.
Keď nám cesto podkysne, tak ho vysypeme na dosku a prekladáme ho až dokiaľ nebude pevné a tuhé. Potom ho vytvarujeme do bochníka a dáme na pekáč, kde ho ešte necháme asi 20-30 minút kysnúť. Pred pečením ho potrieme slanou vodou a popicháme vidličkou a pečieme. Môj typ: pečiem to v jánskom skle, ktoré je v tvare ovalne, alebo okruhle.
Počas pečenia ho raz vyberieme a znova potrieme slanou vodou. Hotový chlieb taktiež potrieme vodou a necháme ho pod útierkou vychladnúť.