Filety z tuniaka umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a jemne natrieme olivovým olejom. Necháme v chlade postáť a zatiaľ ošúpeme cibuľu a mrkvu (použijeme buď jednu väčšiu, alebo dve menšie mrkvy) a nakrájame na drobné kocky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Hrozienka premyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Olivy bez kôstok nakrájame na hrubšie pláty.
Tuniaka z oboch strán opražíme na rozohriatom oleji, potom ho vyberieme a zabalíme zatiaľ do alobalu aby nevychladol. Vo výpeku, ktorý nám ostal po tuniakovi orestujeme pripravenú cibuľu a mrkvu, pridáme prelisovaný cesnak. Prilejeme víno, sekané rajčiny aj so šťavou, osolíme, okoreníme, premiešame, necháme prevrieť a krátko povaríme. Pridáme hrozienka, olivy, mandľové hobliny, bazalku, všetko premiešame a spolu povaríme ešte 5 minút. V závere pridáme do sicílskej omáčky nazad filety z tuniaka a v omáčke ich prehrejeme.