Krehké šľahačkové plnené rohlíčky
Cesto:
múka hladká 450 g
smotana šľahačková 250 ml
maslo 250 g
soľ štipka
Ostatné:
slivkový lekvár
vajíčko na potretie
cukor na posypanie
Z múky, štipky soli, zmäknutého masla (maslo môžeme nahradiť Herou) a smotany vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na päť častí. Každú časť cesta rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske do kruhu a narežeme na osminky, ktoré naplníme lyžičkou slivkového lekváru (alebo sladkou plnkou podľa chuti: mak, tvaroh, puding, nutella,...) a zatočíme do rožteka. Z cestom sa veľmi dobre a ľahko pracuje. Rožteky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie (nie tesne vedľa seba), potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme doružova (200°C, 20 – 25 min.). Ešte horúce obalíme v práškovom cukre, ktorý pre lepšiu vôňu zmiešame s vanilkovým cukrom.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.