• Dnes je: Utorok 24. novembra 2020 meniny má Emília

Pečená kačica s kapustou

Počet porcií :

6

Doba prípravy :

140 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
kačica 1 ks
červená hlávková kapusta 1 ks
jablká 2 ks
cibuľa 1 ks
olej 1 pol. lyžica
soľ
rasca
cukor kryštálový
ocot
Postup prípravy :
Kačicu umyjeme a osušíme, ak je potrebné odstránime z vnútra kačice vnútornosti. (ja zvyknem pred pečením odrezať kačice krídla, ktoré spolu s priloženými vnútornosťami a krkom použijem do polievky) Čistú kačicu zvonka aj z vnútra nasolíme (soľou nešetríme) a posypeme rascou (takto si môžeme kačicu pripraviť už niekoľko hodín skôr alebo večer pred pečením a nasolenú ju nechať v chladničke). Od jadrovníka očistíme dve umyté jablká a vložíme do vnútra kačice. Kačicu vložíme do väčšieho pekáča, podlejeme vodou (stačí minimum, kačica pustí veľa masti) a prikrytú ju v trúbe dusíme asi hodinu (pri 200 °C). Potom pekáč odokryjeme a pečieme z oboch strán do chrumkava (približne 60 – 80 minút, podľa veľkosti kačice. Mäso musí byť mäkké a kožka zlato hnedá, chrumkavá). Počas pečenia kačicu dva až trikrát obrátime a podľa potreby polievame masťou ktorú pri pečení kačica pustila. Kým sa nám pečie kačica, pripravíme si kapustu ako prílohu. Menšiu hlávkovú kapustu nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme pokrájanú kapustu, podlejeme vodou a dusíme. Keď nám trocha kapusta padne (teda dusením zmenší objem), dochutíme ju soľou, rascou, cukrom a octom (ocot dávam nakoniec), premiešame, dusíme domäkka.

Doporučené prílohy :

parená knedľa

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.