• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Plnená paprika

Počet porcií :

4 - 5

Doba prípravy :

70 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
Mäsová zmes:
mleté bravčové mäso 650 g
guľatá ryža 1 hrnček
vajce 1 ks
strúhanka 1 - 2 pol. lyžica
soľ
mleté čierne korenie
oregano
majorán
zelená paprika 2 ks
Paradajková omáčka:
paradajkový pretlak 500 g
zeleninový vývar 400 ml
olej, majorán, MČK, soľ
múka hladká 2 káv. lyžička
bobkový list 2 ks
celé korenie 6 ks
nové korenie 2 ks
klinčeky 4 ks
cukor kryštálový 2 - 3 pol. lyžica
Postup prípravy :
Zmiešame mleté mäso, do polomäkka uvarenú ryžu a surové vajce. Zmes dochutíme soľou, mletým čiernym korením, sušeným majoránom a oreganom. Ak je potrebné, tak zmes zahustíme strúhankou. Papriky umyjeme, odrežeme vršky, odstránime jaderník, odrežeme špičku papriky (aby pri varení mohol unikať vzduch) a naplníme mäsovou zmesou. Zo zvyšku mäsovej zmesi vyformujeme stredne veľké guľky. Z oleja a hladkej múky spravíme zápražku, ktorú zalejeme zeleninovým vývarom (môžeme použiť aj mäsový vývar, alebo obyčajnú vodu) a dobre rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme paradajkový pretlak, bobkový list, celé a nové korenie, klinčeky, dochutíme cukrom, soľou, korením a sušeným majoránom. Ak je potrebné, dolejeme ešte trochu vývaru. Dobre premiešame a necháme prejsť varom. Po zovretí vložíme do paradajkovej omáčky naplnené papriky a guľky a na miernom ohni varíme pod pokrievkou približne 45 minút.

Doporučené prílohy :

varené zemiaky, parená knedľa, alebo chlieb.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Z uvedeného množstva ingrediencií výjde približne 12 stredne veľkých guliek a dve plnené papriky. Časť mäsa môžeme nahradiť sójovým granulátom.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.